cPanel Subdomain Nasıl Oluşturulur?
cPanel, en geniş ve basit anlamıyla kontrol paneli anlamına gelmektedir. Web sitelerinin kontrol edilmesi ve kurulmasında kullanılmakta olan Unix tabanlı bir sistemdir. Subdomain ise alt alan adını ifade eden bir terimdir. Forum siteleri, bloglar, e-ticaret siteleri ve benzeri siteler subdomain örnekleri içerisinde yer almaktadırlar. Alt alan adları, kişiler tarafından oluşturulmaktadır. Bu nedenle kesinlikle özgün ve bağımsız olmaları gerekmektedir. Her bir subdomain için ayrı bir FTP dosyasına ihtiyaç duyulur. Sitede yayınlanacak olan içerikler, sitenin kendi FTP klasöründe yer almalıdır.
Subdomain adresleri, sıradan bir web adresi gibi FTP hesabına sahip olabilmekle beraber alan adından bağımsız olarak site, mail ve ftp ile de kullanılabilmektedirler. Subdomain, SEO için de oldukça önemli ve yararlıdır. Çünkü alan adı, alt alan adları sayesinde daha güçlü ve kaliteli bir hale gelecektir ve bu da arama motorunda üst sıralarda yer almasına neden olur. Subdomain, bunun dışında birçok etkisi bulunan bir terimdir. Hedef kitle oluşturma ve marka algısı yaratmada en önemli araçlardan biridir. İçerik düzenleri daha okunabilir ve gözlenebilir hale gelir. Her subdomaine ayrı bir IP adresi tanımlanabilmektedir.
cPanel Subdomain oluşturma, web siteleri için en önemli noktalardan bir tanesidir. Dolayısıyla doğru bir biçimde yapılışına hakim olmak ve böylece web sitesinin ziyaret edilebilirliğini artırmak için cPanel Subdomain oluşturmayı öğrenmek gerekmektedir.
cPanel Subdomain oluşturmanın en kısa ve kolay yolu şu şekildedir;
- Öncelikli olarak cPanel’e giriş yapın. Girişin ardından “etki alanları” adlı bölüme gelerek “alt etki alanları” kısmında bulunan linke tıklayın.
- Karşınıza çıkan alandaki boşluğa dilediğiniz subdomain adını yazın. Herhangi bir uzantı eklemesi yapmayın ve boşluk bırakmayın.
- Etki alan bölümü, birden fazla alan adı bulunan kişiler için geçerlidir. Burada bulunan kayıtlı alan adlarınızdan herhangi birini seçin. Seçiminiz aynı zamanda hangi alt alanı oluşturacağınızı da belirler.
- Bütün işlemleri doğru ve eksiksiz bir şekilde tamamladığınızda FTP klasörü otomatik olarak açılacaktır. Sol tarafta bulunan menü bölümündeki “araçlar” sekmesine tıklayın. Ardından “DNS yönetimi” kısmına tıklayın. Bu adım sonrasında alan adınız ile FTP klasörü oluşmuş olacaktır.
- Bütün adımlar takip edildikten sonra cPanel Subdomaininiz oluşmuş demektir.